Rettslige prosesser tar fokus fra drift og skaper uro på arbeidsplassen
Hvis en arbeidsplass står i en arbeidskonflikt kan det gå hardt ut over det generelle arbeidsmiljøet og den enkelte ansattes trivsel. Det kan også gjøre ledelse vanskeligere, og produktiviteten på arbeidsplassen kan gå ned. En arbeidskonflikt som ikke lar seg løse internt, vil kunne prege arbeidsplassen i lang tid. En rettssak er også offentlig og kan svekke selskapets omdømme.
Vitneførselen, altså de personer, kollegaer og andre ansatte som skal vitne i saken, kan føre til stor splittelse blant kollegene. Produktiviteten for virksomheten vil kunne gå ned i perioden før og under rettssaken, siden denne naturlig nok får mye fokus. Perioden frem til dommen faller og frem til en eventuell ny ankerunde, vil også sette arbeidsplassen i mer uklarhet og venting. Bevisførsel med vitner fra samme arbeidsplass kan det dessuten ofte være vanskelig å forutse resultatet av. Hva den enkelte kollega vil uttrykke i retten kan man ikke nødvendigvis ane den fulle rekkevidden av før under saken. Jussen er heller ikke nødvendigvis helt klar. Dette kan ofte føre til dissens ved domsresultatet, som i sin tur øker sannsynligheten for at saken ankes.
For arbeidsplassen er det også mange ulemper ved en rettslig prosess. Å stå i en uavklart situasjon med en ansatt kan, særlig for mindre bedrifter med smalere budsjett, gjøre det vanskelig med nyansettelser eller å finne vikarer. Rettsprosesser er både kostnadskrevende og ressurskrevende.
Stor belastning for arbeidstaker
For arbeidstakeren som står i konflikt, er det naturlig nok en stor psykisk belastning å ha en pågående sak mot sin arbeidsgiver. Arbeidstaker vil som regel bli anbefalt å stå i stillingen for å posisjonere seg best mulig. For mange er dette en nesten uoverkommelig oppgave som går hardt utover hverdagen mens det pågår. Ikke sjelden fører det til uavklarte situasjoner og sykemelding.
Det å skulle vente på en rettslig behandling av saken ved en domstol, kan innebære at hele livet settes på vent. Som en forberedelse til rettssaken må arbeidstakeren kanskje finne kollegaer som er villig til å vitne for seg i retten. Tilsvarende må arbeidstaker tåle å høre andre kollegaer og ledere vitne mot seg under rettssaken. Å stå i dette er ofte tyngre enn man kan forberede seg til på forhånd.
Ved mekling blir begge hørt
Ved mekling får man nøytral og profesjonell hjelp til å finne gode løsninger for alle som er involvert. Fordi mekler har taushetsplikt, også i enesamtaler med partene, står man friere til uttrykke sine egentlige interesser og bekymringer. Begge kan fritt forklare hva slags løsning man mener er best. Ofte er partene nokså enige om hvordan veien videre bør være, og det handler mer om å bli enige om en helhetlig pakke. Ved mekling vil partene på en effektiv måte jobbe for å finne en løsning som begge sider kan akseptere, og som gjør at livet kan gå videre enten vedkommende fortsetter å være ansatt eller ei.
Mekling er en konfidensiell prosess, og i avtalen vil man ofte avtale taushetsplikt om vilkårene i avtalen. Det vil dermed heller ikke være fare for at avtalen skaper presedensvirkning for senere saker. Dette vil dessuten minske faren for omdømmetap for virksomheten, og ivareta behovet for diskresjon for arbeidstakeren.