Utarbeidelse av stevning
Dersom motparten er uenig i det varslede kravet, må du ta ut stevning for tingretten. Saken går vanligvis for den tingretten som ligger nærmest motpartens adresse, og det må derfor påregnes reisevei for deg dersom dere ikke tilhører samme tingrett.
I stevningen må det komme frem hvilke bevis og vitner du ønsker å føre. Som utgangspunkt er det den som reiser et krav som har bevisbyrden. Bevisbyrde betyr at du må kunne overbevise dommeren med en sannsynlighetsovervekt på mer enn 50 % for å vinne frem med kravet. Bevis i en rettssak er enten dokumenter eller vitneforklaringer. Er det for eksempel tale om et erstatningskrav, eller krav om prisavslag, bør det engasjeres en nøytral tredjepart med kunnskap på feltet til å anslå erstatningskravet eller utbedringskostnadene. Det er den som fremmer kravet som selv må stå for kostnadene knyttet til slik dokumentasjon.
Etter at stevning er utarbeidet, vil domstolen orientere motparten om at det er tatt ut søksmål i saken, og gi motparten en frist til å komme med et tilsvar. Denne tilsvarsfristen er normalt én måned.
Før hovedforhandling
Etter at motparten har kommet med sitt tilsvar, vil dommeren kontakte advokatene for å planlegge saken nærmere, og sette av tid for hovedforhandling. Hvor lang tid det vil ta før saken kan behandles, avhenger av den aktuelle tingretten sin kapasitet, men det bør uansett påregnes seks måneder. De fleste tingretter har til enhver tid mange saker berammet flere måneder fremover i tid.
I forkant av hovedforhandlingen må saken forberedes enda mer. Vitnene må kontaktes på nytt for å gjennomgå hvilke spørsmål som skal stilles, og partene må også forberede sine egne forklaringer nøye. Det må også sendes inn en fremdriftsplan for rettssaken og et sluttinnlegg til domstolen som oppsummerer hva hver part i saken krever. Disse tidkrevende prosessene må du påregne dersom du tar ut søksmål for domstolene. Selv om du har engasjert en advokat til å føre saken for deg, vil forberedelsene kreve en tett involvering.
Under hovedforhandling
Etter at stevning er sendt inn, tilsvar er inngitt og planleggingen er gjennomført, avholdes hovedforhandlingen i tingretten. Hvor lenge rettsmøtet pågår avhenger av hvor omfattende sak det er tale om, men det må påregnes minst én dag, ofte mer. Partene må ta fri slik at de kan delta i rettsmøtet fysisk.
Under hovedforhandlingen må begge parter forklare seg gjennom det som kalles partsforklaring. Under partsforklaringene kan begge advokatene og dommeren stille spørsmål til parten. Det er straffbart å forklare seg uriktig, og for mange kan det å avholde en partsforklaring være en ubehagelig opplevelse. Selv om dere har brukt tid på å gjennomgå partsforklaringen i forkant, kan det dukke opp vanskelige spørsmål fra enten motpartens advokat eller dommeren. Etter at begge partene har forklart seg, vil eventuelle vitner være de neste til å forklare seg. Begge advokatene og dommeren kan også stille spørsmål til vitnene. Det er derfor viktig å forberede vitneforklaringene godt, slik at man i så stor grad som mulig kan forutse hva vitnene vil forklare seg om og si i anledning saken.
Etter at hovedforhandlingen er avsluttet må dommeren vurdere saken og skrive dom. Dommeren har fire ukers frist på seg til å skrive dommen. I mer komplekse saker kan det ta lengre tid før dommen faller.