Hva om vi leier?
Selv om man ikke eier, men leier en bolig sammen kan man, om man oppfyller de samme “sterke grunner” som i unntaket nevnt ovenfor kunne kreve å overta en leiekontrakt. Dette gjelder også om leiekontrakten står i den andre samboerens navn, så lenge leieobjektet har vært samboerens felles hjem. En utleier må varsles om at den andre overtar, men kan ikke motsette seg dette så lenge vilkårene etter husleieloven er oppfylt.
Kan jeg leie av tidligere samboer?
Dersom det foreligger “Særlige grunner” kan en tidligere samboer få en bruksrett til felles bolig, selv om den eies av den andre. Det skal altså mindre til å få en bruksrett, enn for å få en rett til og overta boligen som krever “sterke grunner”. Dersom en samboer vinner frem med en bruksrett, kan den andre som også er eier kreve markedsleie. Det er også her et vilkår om at samboerne må være minst 18 år gamle. I tillegg må samlivet ha vart i minst to år, eller så må partene ha, ha hatt eller vente barn sammen.
Må jeg til retten om vi ikke blir enig?
Nei, ikke nødvendigvis. Det finnes forskjellige alternativer og kanaler utenom rettssak, hvor man kan få hjelp til å bli enig; mange kontakter hver sin advokat, og får hjelp til å fremme sin sak og sin side best mulig, gjerne med fokus på mest mulig personlig vinning. Dette kan fort bli kostbart, ettersom den andre samboeren ofte engasjerer sin egen advokat for å få hjelp til og snakke sin side, og uenigheten kan fort eskalere.
Et annet alternativ som også gir profesjonell juridisk veiledning, men gjerne er mer fleksibelt og kostnadseffektivt, vil være mekling slik vi har spesialisert oss på.
Mekleren man møter i en prosess hos MEKLE vil være en erfaren jurist med kunnskap om rettsreglene knyttet til oppgjør etter samlivsbrudd, men også med forståelse for at de menneskelige hensynene skal ha en viktig plass i det man ønsker av avtale. Mekleren er nøytral og tar ikke side, eller presser til løsninger partene ikke selv ønsker, men vil være med å lede samtalen slik at den holdes konstruktiv og saklig, samtidig som fremdrift opprettholdes og man får hjelp til å finne gode og langsiktige løsninger.
Har du eller dere spørsmål, om mekling, eller hvordan man kan gjennomføre økonomisk oppgjør i et samlivsbrudd er det selvfølgelig bare å ta kontakt. Man trenger ikke ha en konflikt for å få hjelp, svært mange av de som kontakter oss ønsker bare hjelp med rettferdig og god avtale som begge er fornøyd med.