Hva gjør deg til en god mekler?
Jeg tror min erfaring med arbeid i komplekse familiesaker fra tidligere, kombinert med interesse og evne til å snakke med mennesker, gjør meg til en god mekler. I tillegg er jeg tålmodig og holder godt ut i konfliktfylte saker. Jeg har tro på at de aller fleste i bunnen vil hverandre vel, selv om det ikke alltid fremstår sånn i konfliktfylte familiesaker. Derfor forsøker jeg å hjelpe foreldrene til å innta den andres perspektiv og samtidig anerkjenne hvilken påvirkning de selv har i konflikten. Dette tror jeg er viktig når man skal møtes for å komme frem til løsninger i saker som er vanskelige.
Hvorfor ville du begynne hos MEKLE?
Til vanlig jobber jeg med terapi som skjer over mange måneder eller til og med år. Det er lange og krevende endringsprosesser. I MEKLE er prosessene kortere og har et klart og tydelig løsningsfokus. Dette finner jeg svært spennende. I meklinger benytter jeg mange teknikker fra terapirommet, selv om fokuset for møtet er å lande en konkret løsning. Det er spennende å se hvordan min erfaring fra terapi kommer godt med i møtene slik at vi kan lande gode løsninger som ivaretar både foreldre og barn. I tillegg synes jeg det spennende å få være en del av et selskap med et svært sterkt meklingsfaglig miljø der ulike faggrupper er representert.
Hva er ditt beste øyeblikk som mekler?
Som mekler i barne- og familiesaker opplever jeg mange gode øyeblikk. Det er spesielt fint å se at foreldre som har stått i vanskelige konflikter over lang tid kan anerkjenne og forstå den andres behov og interesser. Det er ofte det som skal til for at vi finner gode løsninger sammen i meklingsprosesser.
En sak jeg husker spesielt godt var to foreldre som hadde gått fra hverandre og trengte hjelp til å finne en god samværsordning for deres felles barn. Underveis i meklingen ble det tydelig at foreldrene hadde hatt dårlig kommunikasjon over lang tid, helt frem til bruddet. Da vi gikk dypere inn i hva som forårsaket bruddet kom det frem at begge opplevde at bruddet hadde skjedd for raskt og at de egentlig var usikre på om det var riktig for dem å gå fra hverandre. Meklingen snudde brått fra å handle om samværsordning til at vi snakket om vanskelige temaer som foreldrene ikke hadde klart å snakke om på egenhånd over flere år. Gjennom møtet ble vi enige om at foreldrene skulle møtes for å snakke ut. Noen uker senere tok jeg kontakt igjen og fikk da vite at foreldrene hadde begynt å gå i parterapi og ville gi forholdet en ny sjanse. Med andre ord en litt annen vending enn det som er vanlig i våre barne- og familiesaker! Det var veldig hyggelig å høre at det hjalp dem å snakke ut om det som hadde vært vanskelig og at løsningen var å jobbe for forholdet.